Kukorelly Endre: Országházi divatok

Sok boldog Május 9., hétfő. Hozzászoktam az ügymenethez. Parkolás, becsekkolok, lift, ismerős és vadidegen arcok, köszöngetés, éles csengőhang. Rutinszerű. Feszültség, izgalom és unalom, kihízott zakók, jellegzetes szag, nézem, ahogy ülepüket mások arcába tolva nyomakodnak a helyükre. Megtelik a karzat, kiürül, jönnek újabb csoportok. Mikszáth „egyszerűen, minden tendencia nélkül” a képviselők otthon hagyott feleségeinek ír, „aminőnek az a karzatról látszik”. Pulszky Ferencre hivatkozik, aki szerint „sok dolog optikai kérdés a Házban”. Délelőtt a kertben vacakoltam, a tizenegy harminchármas hévvel be. A Heti Választ nézegetem. Szép.

Boldog, repes. Sok boldogságot!, repes Borókai Gábor, az egész repesést idézném, minden jó benne. „A katolikus egyház, a monarchia és a házasság dicsősége” a téma („csak úgy sápadtak belé a progresszió követei”, a „rabul ejtett és még szabad kőművesek”): Karol Wojtyła boldoggá avatása és „a Diana-arcú” Vilmos meg „elragadó arája”, „bűbájos párja” esküvője volt ugyanis. „A közönség élvezte”, hogy „feledhette a válság leértékelte hétköznapokat”, így a főszerk., „még ha csak statisztaként is – olyan eseménynek válhatott résztvevőjévé, melyen a jóság, a méltóság és a szépség diadalmaskodott”. U.

Uhh. „Aki zavarában a naptárjához sietett, biztosan csalódott. Nem fordult vissza az idő.” Látod magad előtt a csalódottat, aki zavarában naptárjához siet. 19:22-kor azt képes mondani széles mosollyal Lázár J., hogy ők demokratikusak, náluk választani szokás a frakcióvezetőt. Szavazás a „pofátlan végkielégítések” visszamenőleges 98%-os megadóztatásáról, az Alkotmánybíróság 2x visszanyomta. Balczó elmagyarázza szegény Wittner néninek, hogy azért nem lehet megoldani a helyzetet, mert nem álltak az LMP javaslata mellé. A szünetben a vécé előtt megbeszéljük Lezsákkal, hogy holnap együtt kávézunk alelnöki irodájában. Hogy mi mindent lehetne csinálni, irodalom satöbbi. Nem csináltunk semmit.

Kávéztunk az alelnöki szobában.

Szerdán a Képviselőház elől busszal a Börzsönybe, a Wenckheim vadászházba, kaja, borok, bratyi, kihelyezett sportbizottsági ülés. Csak az EDEN (European Destinations of Excelle-Nce pályázat) nem kerül szóba, hogy miként lehetne belevonni a nyertesek (a Mecsek, Írott-kő, Hortobágy, Őrség, a Tisza-tó) mellé más térségeket is. Harrach barátságosan javasolja, hogy egyszer beszélgessünk. Nem beszélgettünk. Másnap Szencre autóval, Dobogókőn, a Pilisen Esztergom felé, Komáromnál át a Dunán, Ógyalla, Vágsellye, csupa EDEN. Neszmély.

Vagy Pilisszentlélek.Kedd, plenáris, háromnegyed tizenegy, Jávor a világörökségi törvényről, aztán alkotmányvita. Vejkey Imre mézesmázoskodik, Nagy Kálmán arról, hogy egy leukémiást kezelt, aki rokkantnyugdíjba akart menni, nem hallgatom végig. 4-kor a főemelet 58-ban IPU, Afrika-szekció, ugandaiak, két szupercsinos fekete bomba, totál formális az egész. A folyosón arról megy a kiscsoportos diskurzus, hogy hol lehet nyugodtan dugni a Parlamentben. Negyed hétkor a XVII-es kaputól autóbusszal a budafoki Promontor pincészetbe. Csodás pincerendszer, közepes gulyásleves.

 

Likvidálták Oszama bin Ladent. 2011. május 2. A 87 éves szaúdi király, Abdullah ibu Abd al-Aziri megvette a Sturany-palotát Bécsben, Klimt mennyezeti festményeivel. 19-én Dominique Strauss-Kahn lemond a Nemzetközi Valutaalap vezetéséről: a New York-i rendőrség letartóztatta, mert fellációra kényszerített egy szállodai szobalányt. 24-e az EU-s félév magyar elnökségének vége. Június 4-én meghalt Habsburg Ottó. 98 volt. 16-án elengedik Birgit Hogefeldet, a Baader–Meinhof-féle Rote-Arme-Fraction egykori aktivistáját. Sok embert megölt. Egy amerikai kiskatonát az igazolványáért. 19-én Rio de Janeiróban, a hírhedett Mangueira negyedben – szamba-iskola, Maracana stadion, drogbandák terepe – a 2014-es világbajnokság biztonságát előkészítendő, razziázik a rendőrség. Jóval előre bejelentik, hogy baj ne legyen. Nem lett.

Cirka ezer nyomornegyed van Rióban.

Június 22-én egy Anders Behring Breivik nevű 33 éves norvég lemészárolt 77 embert egy baloldali ifjúsági táborban. Szerinte árulók, akik támogatták a norvég bevándorlási politikát, amely Norvégia iszlám gyarmatosításához vezet. Július 12., Karácsony Gergő technikai koalíció-javaslata. A nem komolyan vehető mennyivel rosszabb a komolyan veendőnél?

 

Pacsuli Vona buzizza az elempét. Több többgyerekes családanyát-családapát. Engem is? Buzizásnál eszembe jut, ahogy a szoc. országok transzparenseken dicsőítették a demokráciát meg a szabadságot, jelszótengerrel öntve nyakon a jónépet. Aki mondja, az gyanús, ha nincs veszélyben az identitás, nincs probléma. Látom Vonáékat atillát meg bocskait öltve feszíteni, mint tehénen a gatya. Még a nők is!

Félrenézel, illetlenséget látva az illető helyett szégyelled magad. Nem tehetnek róla, igazán a létezett szoc. áldozatai. Negyvenegy-két év alatt megszakadt tradíció, apukám például tudott atillát viselni, és hibátlanul állt rajta a zakó. Maradtak róla fényképek. Erről is marad.

 

11/05/28 Összefutok a folyosón Pokornival, kérdezi, biztos jó-e ez nekem. Most jó. Hát neked, kérdezek vissza, de csak mosolyog. A Felsőházban gyerekkönyv-bemutató, valamit szónoklok is, fura, az írókollégák kissé zavartak, idétlen helyzet, nem is tudom, nekem ez a munkahelyem.

Először gondolok így rá.

Hogy pontosan mire? Délután Zuglóba, a Kassai térre, holnapi önkormányzati választás lesz, Várnainak kampányolunk. Van pár troll a pártban, szerencsém volt, amikor úgy döntöttem, nem megyek föl az intrára, kihagyom, hogy a belső levelezőlistán kiről ki mit irkál. Viszem Farkas Zsoltot, kampányfocizunk, Hekka, Jávor Bence is beállt, nyerünk négy-öt ügyes cigánygyerek ellen, akik állandóan veszekszenek, egyik sem hajlandó védekezni. Borul, lehűl, esik, abbahagyja, vacak gulyáslevest kanalazunk műanyag tányérból, magyar sztenderd, olcsóból kijön. A művházban vetítik a kolontári iszapkatasztrófáról készült dokufilmet, aztán a Samunadrág-műsor. A húgom születésnapi vacsorája, fél szemmel nézem a BL-döntőt, a Barcelona megveri 3:1-re a Manchestert, Messi és Rooney is rúgott gólt.

 

Könyv7 Nagyjából lement a könyvhét. Június hatodika. 0 (nulla) az átjárás kultúra és politika között, ilyen, azt hiszem, sosem volt, ad notam Napóleon a Wertherről beszélget Goethével, és Georges Pompidou szerkeszti az Antologie de la poésie française-t. Sportbiz. ülés, Karácsonnyal ebédelünk, a Honvédelmi Biz. szobájában parlamentifoci-megbeszélés, a plenárison név szerinti „az Alkotmánnyal összefüggő egyes átmeneti rendelkezésekről”. Fél hét, épp Székyné dr. Sztrémi nemtudomki mond igent. Másnap Zalaegerszegre megyek, a városi könyvtárban a hölgyek mutatják lelkesen az emlékkönyv 1987-es beírásait. Akkor volt az, hogy műanyag asztalok mögött ülve dedikáltunk Balassa Péterrel a téren, jött egy asszonyság, kérdezte, ezt hol lehet megvásárolni. Mutattuk neki, de ő nem a könyvet akarta, hanem az asztalt.

 

Csajozás Szerda, július 8. A Sportbizottság meghallgatja Réthelyi minisztert. Hosszasan és botladozva olvas papírból, a kérdésekre valahogy mégis válaszol. Az irodában dolgozom az esti beszédemen, Mile is ott, nem cigizik az orrom alá. Schifferről levelezünk.

És hogy nem elég a női kvóta, több nő kéne ide.

A Műcsarnokban Parnasszus-est, épp bemutatom Kölüs Lajos könyvét, amikor hív Németh Ági, hogy én jövök. Ági az asszisztensem. Rohanás vissza, sporttörvény vezérszónoki. Jól fogadják, Pál Béla szerint irodalmi szöveg. Ja.

Hosszasan és botladozva olvasok papírból, a kérdésekre valahogy mégis válaszolok. Éjfélkor haza. Másnap HVG-interjú és Sugár Jánossal Tilos Rádió, pénteken Makó, könyvtár. Nem találom, kérdezősködök, egy fiatalasszony szexi ö-zéssel elmagyarázza. Annyira jó, hogy még értetlenkedek neki egy kicsit. Hívom, hogy jöjjön velem, nem jön. Egyből Pécsre, agyonautózom magam. Karácsonnyal sajtótájékoztató (a „kézivezérlésről”, meg hogy a legszínvonalasabb alternatívoknak a leggyengébb a lobbiereje), aztán Csehov/Şerban Három nővér. Erőltetett. A 2. felv. közepén át a Kamarába a Szutyokra, frenetikus. Pintér Béla mint színikritikus, Szamosi és Enyedi két intézetis tinilány, beállnak, hibátlan. Sörözünk Gergővel. Mondom neki, hogy csajozzon.

Nem csajozik. Ha nincs mámor, a (be)hat(ol)ás erőszak, Apollón fagyos Dionüszosz nélkül. Csajozzál, baszd meg! Szerezzek neki?

Kukorelly Endre: Országházi divatok

Mit keres az író a Parlamentben? Mi köze hozzá, és a többieknek mi közük az íróhoz? És ha már ott van, hogyan lehetne haszna, vagy legalábbis hogyan definiálhatná magát ebben a helyzetben? Kukorelly Endre ciklusnyi politikai közszereplésének vissza-visszatérő motívuma a kultúra helye és szerepe a társadalmunkban, valamint a döntéshozók tudatában. Elsősorban a viselkedési- és beszédkultúráé, ami akaratlanul is elárulja, honnan jövünk, és mit akarunk. Az író messziről jött, és hamar távozott saját történetéből, amelynek jellegzetes fragmentumaiba most bepillantást enged. Az elbeszélés repedéseiből pedig itt-ott előtüremkedik a régebb múlt, az Országház épületében szintén gyakran megforduló Jókai, Mikszáth és még sokan, akiknek a mondataiban ott visszhangzik a mi jelenünk.

Kukorelly Endre: Országházi divatok, Libri Könyvkiadó, 2014, 282 old., 3316,- Ft