Kukorelly Endre: A reckavagy Nők Kiszerelése Részletekben - Első nyilvánosság extra

WC-fölirat: "Ha szereted a pinát, húzz ide egy reckát!" Mi az a recka, kérdezte Bruce. "Vonás, vonal." 
    (Mészáros Sándor)\

  2 struccfiú üldöz 2 struccleányt. Futnak, futnak. Egyszercsak az egyik struccleány: Te, én nem bírom tovább, bújjunk el. Jó, mondja a másik, és zsupsz, bedugják a fejüket a homokba. Odaér a 2 struccfiú, körbenéznek, összenéznek: Hát ezek jól elbújtak, mi? Úgymond.
    (Népmese)
 
 
Néhány napja ment a tévében a Tisztességtelen ajánlat című hollywoodi film, pont elcsíptem a végét. Évekkel ezelőtt láttam már egyszer, ahhoz képest tűrhetően emlékszem is, akkor hát nyilván van mire. Csöpög, ahogy szokásos arrafelé. Néha nem. Olyankor hibátlan. Demi Moore hibátlan, minden értelemben. Minden( nő)t meg lehet venni, mondja, a 'la Mefisto, Robert Redford, aki ha nem is egy Bruce Willis, mégis szintén rendben van. Egy millióért megvásárolta (épp az, hogy nem a helyzettől azonnyomban töketlenné váló szerelmétől, hanem) mintegy saját magától Demit, aki ettől (az erőtől, igen, konkrétan az 1 M dollár vásárlóerejétől, miért, mi mástól?) bele is szeret. A megveszi és elveszi között pusztán civilizációs differencia van, megveszi, akkor elveszi, de ha valakinek nem eléggé politikailag korrekt az, hogy pusztán, akkor kihagyom. Elég ügyetlenül, de ábrázolva van (!), hogy Demi férje, egy fiatal csákó, miképp gyengül a pocsolyába-esésig ennek az erőnek az akciórádiuszában. A - maradjunk ennél a szónál - pina semmi. Amikor nem involválódsz, semmi. Sőt. Volt olyan, nemde?, hogy szó szerint viszolyogtál. A Marsról nézve viszolyogtató, és olykor nem tudsz nem a Marsról nézni. Szexuális értelemben felcserélhetők vagytok, mondja RR DM-nak, hát persze hogy nem így van. Ez pont a csoda. A csoda az, ha nem csak hogy áll a farkad egy másikra föl nem cserélhető pina miatt, de az a pina még be is nedvesedik, szívesen mondanám, hogy miattad, mégis inkább úgy mondom, valamitől.
         A pina méghozzá az erő terében nedves. Szívesen azt írnám, hogy örüljél: a te erőd terében, és nem a vásárlóerő terében, ámde ki akarna minden áron igazságos lenni ilyen bonyolult dologban. Meg hát itt nők is vannak. Meg hát a te vásárlóerőd kinek másnak a vásárlóereje, ha nem a tied? Na ugye. Úgyhogy nyugi. Írhatnék árfolyamot is, úgy is stimmel, bár kissé finomkodik, és miért finomkodjak kissé. Finomkodjak nagyon vagy sehogy.
         Vagy pénzért.
         Bizonyos finomkodásokba pedig még pénzért se megyek bele, annyit úgysem fizetnek. Ha annyit fizetnek. Például olyan szavakat nem írok le, hogy vagina. Vagy szeretkezés.
         Na, most leírtam mégis, amit nem. Tényleg, tulajdonképpen mennyit fizetnek? Jut eszembe.
         Mindez München után, úgy Frászdorf magasságában jutott eszembe, hazafelé az autópályán, egy alakulófélben levő dugóban. Onnan, hogy mennyit fizet a litera(túra) ahhoz képest, hogy olyasmiről írok, amihez nincs kedvem. Épp á(t)csorogtam egy Tiroler Achen nevű folyócska fölötti hídon, 13 percig tartott. Az akciórádiusz pedig a Bécs körüli gyűrűnél: idáig futotta az oszmán birodalom ereje, itt kifújtak a fiúk. Próbálkozol és kifújsz és újfent próbálkozol, ezt csak úgy említem, semmi célzat. El is hülyéskedhetném egyébként a témát, hogy mondjuk nézzünk szembe a dologgal meg ilyesmi, vagy hogy már az ókori görögöknél is találjuk a pinát, ez úgyis valami viccesebb műsor, gondolom.
         A Tisztességtelen ajánlatban egyébként úgy nincs pina, ahogy tisztességtelen ajánlat sincs. Tisztességtelen ajánlat egyébként nincs. Eleve ajánlatokat teszel azzal, ahogy vagy, enélkül meg se moccansz, és csakis saját magad tudod eldönteni arról a csomagról, amit ajánlasz, hogy mennyire tisztességesen pakoltad össze. Az Elemi ösztönben akad némi pina Sharon Stones ábrázolásában, azért nem fontos megnézned. Egyiket sem. Ha pinát akarsz látni, te Marslakó, nézz pornófilmeket a Gold nevű csatornán. Ha pedig meg akarsz tudni valamit a nőkről, akkor ne tudd meg. Jobb a békesség. Végy példát a struccról. Vagy kérdezd meg a nőket magukat magukról, bámulj és bólogass, abból baj nem lehet. Hogy például odamész mindjárt szünetben az egyik bámulatoshoz, akár feleségül is vehetnéd, egész életedben rajonghatnál érte, gyöngéden tartanád a karodban, védelmezvén őtet az élet viharában, vásárolnál virágokat évfordulóra, mert észben tartanád te az évfordulót és kiderítenéd, és meg is jegyeznéd a kedvenc virágjait, nemzetközi nők napjáról se felejtkeznél el soha, vacsorázni vinnéd alkalmanként, alkalmanként simán mosogatnál és pelenkáznál is, és örökkön örökké nyalnád csak őt, odalépsz hozzá, és megkérdezed, hogy szerinte hogy van ez. A dolog. És gyönyörködsz benne, milyen édesen bújik el. És nézel körbe-körbe, pedig ott van, nem látod?, az orrod előtt.
    
     (2002. december 21-26.)