Verseskötet

Maniere

versek

Végpontok között ingázik Kukorelly Endre költészete. Lényeg és lényegtelen, fennkölt és közönséges fogalompárjai kísértenek. A dekadenciától megmenti az irónia és a modorosság szándékos vállalása. A Maniere mögött tudatosan átgondolt költői program áll. A következetesen felépített versgyűjtemény érdekes olvasmány, komoly intellektuális játék.


Én senkivel sem üldögélek

versek

Ami a modort illeti, ami tehát a módot illeti, nem valamelyik, de valamennyi módszer felhasználható, ami éppen ahhoz a dologhoz kell. Tehát nem találom ki, nincs meg előre az irány, stílus, eszme, igazság. Hanem az a konkrét nyelvi mag hordoz minden későbbit, ami mintegy felbukkan bennem. Annak szétnövése jelenti minden későbbit. Ha tetszik (ha nem), a modort. Vagy mondjuk így, a tartalmat. Ahogy minden szilvamagban benne van a későbbi fa, elég pontosan, de nincs benne semmi más. Csak esetleg nem jön ki, hát ahhoz munkálkodni kell.


Azt mondja aki él

versek

Az olvasót elsősorban a nyelv és a nyelvhasználat ismerős különössége ragadja meg Kukorelly verseiben. Lírai hőse rontott, hiányos, szándékoltan prózai, mindennapi nyelvet beszél. Az olvasó akaratlanul is társául szegődik, mielőtt még észrevenné, hogy verset, úgynevezett modern irodalmat olvas. Azt mondja, aki él, hogy élni kell, ilyen egyszerű ez és ilyen nagyon bonyolult.


Thomas Bernhard: In hora mortis

versfordítások

Thomas Bernhard talányos, a nagy misztikusok "negatív teológiáját" idéző versciklusát reprezentatív kétnyelvű kiadásban adjuk közre, Kukorelly Endre fordításában, Klimó Károly ez alkalomra készült képeinek kíséretében.


Kicsit majd kevesebbet járkálok

versek

„Az irodalomhoz nem kis pofa kell. Úgy látszik, mégis van hozzá pofám.” Kukorelly Endre lírája kezdettől fogva kerüli a nagy szavakat. Vagy legalábbis olyan új költői nyelv kialakítására törekszik, amely folyamatosan lebontja az irodalom régi beszédformáit, hogy ezek áthelyezésével és újraértelmezésével kimondhatóvá váljanak az ún. költői szavak. A kicsik és nagyok – de hogy pontosan mikor melyik, ezt e költészet magányos, szemlélődő Énje nem dönti el. Ennél többet bíz az olvasóra. És jobban számít rá.


Samunadrág

Tettamanti Béla rajzaival

A hazánkban is népszerű svéd gyermekversek látásmódja és hangvétele elevenedik meg Kukorelly Endre új kötetében. Persze, Kukorelly önálló versvilágához hasonítja e hagyományt: a hat és háromnegyed évesek komolyságát, báját és szemtelenségét ötvözi sajátos humorával, nyelvi játékosságával.

A Samunadrág az újabb magyar gyermekirodalom kiemelkedő könyve, amelyet Tettamanti Béla rajzai illusztrálnak.


Kukorelly Endre legszebb versei

Ebben a válogatásban Kukorelly Endre legszebb verseit olvashatjuk.


Mennyit hibázok, te úristen

Kukorelly Endre a nagysikerű TündérVölgy és Ezer és 3 című regénye után versekkel jelentkezik. Tíz év után jelenik meg új verseskötete: szigorúan válogatott,fanyar, melankolikus és játékosan üde versek – megőrizve a Kukorelly-líra utánozhatatlan hangját.