Regényrészlet

Ezer és 3

Jelenkor 2008. április 

A Jelenkor folyóirat áprilisi számában Tóth Krisztina és Bertók László verseit, Krasznahorkai László novelláját, Kukorelly Endre készülő regényének részletét olvashatjuk. Folytatódik Radoslav Petković Bizánci internet című esszésorozata. Várkonyi György művészettörténésszel Ágoston Zoltán készített interjút a pécsi Városi képtár bezárása kapcsán. Kukorelly Endre regényének részletét és Jacek Dobrowolskinak Krasznahorkai Lászlóval készített beszélgetését mi is közöljük.

TündérVölgy

regényrészlet

Hirtelen nőttem meg, második gimnázium előtti nyáron. Elsőben minden lány magasabb volt nálam, kivétel Szili Judit, ő kisebb bizonyos értelemben, konkrétan testmagasságra nézve. Tanév elején, az első nap nem ismertek rám, új gyerek, az lettem volna én. Ha megismertek is, nem én voltam, ez a nem-ismerek-rád játék még gyakran elő lesz szedve a későbbiekben, ki a fasz vagy te haver formában. Buliztunk szombatonként az osztálytársaimmal a Túri Babiéknál, a Szív utcában.


KUKORELLY ENDRE:Ezer és 3

(Részlet)

Alig festette amúgy ((276)) a szemét. Inkább játékból, mint komolyan, mikor nagyritkán kipemzlizte a szempilláját, mindig mókázott közben zavarában, arcokat vágott hozzá, röstellte kicsit. Meg azért tetszett is neki, büszke volt rá, hogy ilyen nő már, felnőtt nő, kimázolhatja magát, a lábujja körmét, meg bármit, amihez kedve kerekedik, és még súlyos malacságokat is sugdoshat közben a fülembe. ((154)) gondosan festette magát, ((398)) csöppet sem. A legerősebben ((503)), ((509)) is, ők elvből nem teszik ki a lábukat a lakásból smink nélkül.


Kukorelly Endre: Ezer és 3

Részlet egy készülő regényből

Évezredekig tart, beszélget a barátnőjével, nevet valamin, én is beszélgetek, nevetek ugyanazon a valamin, elfogyott a pezsgő, aztán teljesen váratlanul a gardróbnál vagyunk, és azon igyekszem, hogy kiráncigáljam a kabáthalmok közül a miénket. Segélyszervezeteknek dolgozik, pályázatokat ír. Segély, ez a szó jól áll neki. Négykézlábra áll, fogom a mellét, a hajánál fogva hátrarántom a fejét, ahogy visszafordul, az segély. Az a segély.

Rom. A szovjetónió története

részlet

Hogy a Szovjetunió zavar, az más jellegű dolog. Ő ugyanis nem 10%-os hatásfokkal, hanem ennél jobban tud zavarni.Szirmai István (Az MSZMP PB 1963. októberi ülésének jegyzőkönyve. Téma: mitől lehet hatékonyabb a zavarás.) Legalább arcképek nem voltak Moszkvában. Mindig, mindenhová kiakasztva.


Ezer és 3, avagy a nőkben rejlő szív

[V] különösebben nem hajt a nőkre. Mondhatni, egyhelyben áll, nem kerget senkit, a hajkurászás nem jut eszedbe róla. Hogy megerőszakolná, akit lehet. Pedig megerőszakolja. [V] erőszakot követ el Karenin feleségén, ahogy [O] is a gyerekei francia nevelőnőjén, hogy lehetne másképp? A behatolás erőszak, [L] megerőszakolja Kátyát. Majd.


Ezer és 3

Részlet az Alföld 2009. júniusi számában

Az ember nemi tekintetben czímű orvosi könyv jelent meg dr. Pálya Józseftől. Sok jó és szép lehet benne, de nőknek nemigen ajánlható.

(Pesti Divatlap, 1848. február 20.)