Litera

LD-vel a meccsen

vagyis a tévé előtt, spanyol-német EB-döntő, 1:0

(Nagyon) (nem) (jó)

Franciaország - Olaszország 0-2, június 17., Tudósító: Kukorelly Endre

Nem nagyon nézem az EB-t. Belenézek, belealszom. Megtorpanok az utcán egy étterem terasza előtt, aha, ennyi és ennyi, megvárok egy-két, a középpályán elakadó támadást, megyek tovább. Bekapcsolom a másnapi ismétlést, unom. Másnapos meccs. Megvárom a gólt, a gól előtti néhány perc utólag, hogy a több száz közül miért épp annak a kifulladt támadásnak a kontrájából esik. Érdekes.


KUKORELLY ENDRE: Sport

EGÉSZ, RÉSZLETEK, RÉSZ, RÉSZLETEZÉS

Hosszútávfutó nők. Kenyaiak. Egyik kenyai török lett, mert túl nagy Kenyában a konkurencia. Fut egy csomó női csontkollekció, kell nézni, mert olimpia van. Egy magyar is, Papp Krisztina, az elődöntőben bőven leszakadva a tizenhetedik. A selejtezőben lett 17., de akkor miért indítják/juk? Nem tehet róla persze, és végül is, közelről nézi az olimpiát, már megérte neki/ünk, legalább élvez belőle valamit szegény, remélem. Ki tehet erről: erről az egészről, úgy, ahogy van: úgy értem, hogy k, mi mozgatja, milyen érdekek satöbbi? Nyer az egyik kenyai, mutatják közelről, halálfej.


Kukorelly Endre: Ezer és 3

Részlet egy készülő regényből

Évezredekig tart, beszélget a barátnőjével, nevet valamin, én is beszélgetek, nevetek ugyanazon a valamin, elfogyott a pezsgő, aztán teljesen váratlanul a gardróbnál vagyunk, és azon igyekszem, hogy kiráncigáljam a kabáthalmok közül a miénket. Segélyszervezeteknek dolgozik, pályázatokat ír. Segély, ez a szó jól áll neki. Négykézlábra áll, fogom a mellét, a hajánál fogva hátrarántom a fejét, ahogy visszafordul, az segély. Az a segély.

Räude, Wirtschaft, Besserwisser, Geräusch

Kukorelly Endre írása

Räude, Wirtschaft, Besserwisser, Geräusch


A litera Nemzeti tizenegy, avagy két választás Magyarországon című sorozatába felkért tizenegy írót, hogy a 2006. április 10-től 20-ig tartó időszak egy-egy napján rövid jegyzetben számoljon be köz-érzetéről, különös tekintettel a polisz ügyeire és állapotára. Mindez egyben nemes versengés is – az ország öt bölcsészkaráról delegált diákzsűri dönt majd arról, melyik jegyzetet találja a litera díjára érdemesnek.

A díj egy emlékplakett és egy laptop, ez utóbbit a Gedeon Kreatív Stúdió (www.gedeon.hu) ajánlotta fel.


Kukorelly Endre: A recka

vagy Nők Kiszerelése Részletekben - Első nyilvánosság extra

Elhangzott a litera első, Szervest című előszilveszterén, 2002. december 30-án a Toldi moziban.

Litera netnapló

Húsz éves korom óta írok valami napló-félét. Katonaság alatt kezdődött azzal, hogy az év első napján kiszámoltam, hány másodperc van még hátra. Egyébként cirka másfél év volt hátra, az beláthatatlan darab másodperc. Feltápászkodjak, és megnézzem?